Groen Dak

Een sedumdak, oftewel een groen dak, kun je zowel op een hellend als op een plat dak toepassen. Alhoewel de specifieke isolatiewaarde (rc-waarde) niet vast te stellen valt. Omdat deze afhankelijk is van dikte, vegetatie en opbouw van het sedumdak. Zorgt het wel degelijk voor een aangenamer binnenklimaat. Daarnaast heeft het een positief effect op de regenwaterafvoer, stimuleert het de biodiversiteit en beschermt het je dak tegen weersinvloeden.

Een sedumdak is een vorm van groendak. Deze vind je in meerdere varianten. Maar het voordeel van sedum is dat het zo onderhoudsarm is. Bij een sedumdak wordt de toplaag gevormd door vetplantjes en deze behoeven niet veel water en kunnen uitstekend tegen kou en hitte. Voor de aanleg van een groen dak moet je er wel op letten dat je dak voldoende draagkracht heeft en is voorzien van een goede, waterdichte bedekking. Een sedumdak is geen vervanging van je dakbedekking!

De opbouw is in principe altijd hetzelfde. Eerst een beschermlaag (welke je dakbedekking beschermd tegen de wortels), dan een drainagelaag (voor het afvoeren van overtollig hemelwater zodat de plantjes niet gaan rotten), gevolgd door een laag substraat (als voedingsbodem van de daadwerkelijke plantjes) en als laatste, een laag sedum.
Bij een schuin dak wordt er nog een extra laag geplaatst, het raster. Wat er voor zorgt dat de plantjes niet van het dak kunnen glijden. Deze komt tussen de drainage en het substraat te liggen.

Je kunt een sedumdak in losse onderdelen aanschaffen, maar er bestaan ook kant en klare cassettes, compleet met sedum, substraat en drainage, welke je zo op je dak kunt plaatsen. Let er wel op dat je eerst een wortelwerende laag aanlegt.

De kosten liggen voor een gemiddeld plat sedumdak tussen de 25 en 50 euro per vierkante meter. Voor een schuin dak ligt dat door de extra laag natuurlijk iets hoger. In veel gemeenten is er echter subsidie beschikbaar. Deze bedraagt meestal zo’n 25 euro per vierkante meter, wat de aanleg van een groen dak nog aantrekkelijker maakt.

Contact

  • Greenspex
    Canadian Grenadier 67
    7551 KL Hengelo

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • BTW NL001654296B01

  • KvK 73471879