Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten foto-voltaische (PV) systemen op de markt. Een PV-systeem, oftewel zonnepaneel, zet zonlicht om in elektriciteit. De cellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit 1 kristal. Het rendement van deze panelen is het hoogst maar ze zijn ook het duurst om aan te schaffen. Bij polykristallijne panelen bestaan de cellen uit meerdere kristallen. Deze zijn wat goedkoper maar de opbrengst is ook lager. Daarnaast zijn er nog amorfe panelen, of dunne-film panelen. Deze zijn niet opgebouwd uit kristallen maar uit poeder. Waardoor het rendement nog lager ligt en ze minder geschikt zijn voor toepassing in zonnepanelen. Ook zou je kunnen kiezen voor zonnepanelen geïntegreerd in dakpannen. Hierbij is de opbrengst weliswaar wat minder maar deze tasten het aangezicht van de woning het minste aan.

Hybride Panelen

Ook hybride panelen zijn op de markt te vinden. Deze combineren een PV-systeem met een zonneboiler. Hierbij lopen dunne leidingen achter de zonnecellen langs welke indirect het tapwater of CV-water voorverwarmen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de zonnepanelen gekoeld worden en effici├źnter werken. Een zonnepaneel werkt namelijk het beste bij lage temperaturen. Dit soort panelen zijn echter wel zeer prijzig.

Gespoten panelen

De nieuwste innovatie die op de markt gaat komen zijn gespoten panelen. Dit zijn zonnecellen die als een coating aangebracht kunnen worden op elk oppervlak. Hiermee kun je dus in principe elk voorwerp veranderen in een zonnepaneel. Deze techniek staat echter nog in de kinderschoenen en is nog niet commercieel toepasbaar. Maar zeker iets om voor de toekomst in de gaten te houden. We houden je op de hoogte.

Contact

  • Greenspex
    Canadian Grenadier 67
    7551 KL Hengelo

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • BTW NL001654296B01

  • KvK 73471879